Site Logo

Το καλύτερο ΣΤΟΙΧΗΜΑ κάθε μέρα !

Facebook    Twitter    RSS Feed 

Ελληνικά
English
 
 
Live scores:
newspaper tostoixima
Newspaper cover page thumbnail Newspaper cover page thumbnail

Η ανάλυση των μονομάχων!


16/5/2014

MΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Η Μπαρτσελόνα δηλώνει παρούσα σε ακόμη ένα μεγάλο ραντεβού. Είναι μία από τις πιο σταθερές ομάδες της ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια, έχοντας πάρει λιγότερα απ ότι άξιζε αφού χαρακτηρίζεται κάπως λούζερ, όπως και ο Πασκουάλ στον πάγκο της. Ομάδα με ελληνικό ενδιαφέρον έχοντας τον Κώστα Παπανικολάου στη σύνθεσή της και υπερπλήρης πια καθώς έχει τον 34αρη πάντως μπόμπερ Ναβάρο (που βεβαίως ταλαιπωρείται από συνεχείς τραυματισμούς), τον καλύτερο κλασικό σέντερ της Ευρώπης (Τόμιτς) και γενικά μια ομάδα πολύ πλήρη. Που μπορεί να παίξει και εξαιρετική άμυνα (η καλύτερη στην Ισπανία) και επίθεση. Ομάδα που έχει κορμό και εξαιρετική χημεία και έκανε ένα εκπληκτικό TOP-16 με περίπατο και τεράστια διπλά. Αν και δεν ξεκίνησε καλά, βρήκε τρομερό ρυθμό και στα πλέι οφ έκανε περίπατο με την Γαλατά (3-0), όπως αναμενόταν βεβαίως.
Το ερωτηματικό αφορά την ετοιμότητά της, καθώς στα ημιτελικά την... πατάει τα τελευταία χρόνια. Πρόπερσι στην Πόλη από τον Ολυμπιακό, πέρσι στο Λονδίνο από την Ρεάλ (67-74). Κάτι παθαίνει στα κρίσιμα παιχνίδια, παρότι έχει τεράστια εμπειρία σαν ομάδα αλλά και ατομικά. Εχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει με όλους τους τρόπους οποιαδήποτε ομάδα, αλλά επίσης έχει δείξει ότι πολλές φορές πελαγοδρομεί χωρίς λόγο και πνίγεται μόνη της... Το θετικά είναι ότι αυτή τη φορά είναι πλήρης, ότι έχει τεράστιο βάθος και πως έχει μάθει να παίζει και χωρίς τον Ναβάρο. Αλλά της λείπει και πάλι ο κλασικός πόιντ γκαρντ καθώς ο Χουέρτας παίζει περισσότερο σαν σκόρερ παρά σαν καθαρός άσος. Και φέτος με την Ρεάλ που είναι αντίπαλός της στον ημιτελικό έχει 1-3 ρεκόρ, απέναντι της «μπλοκάρει» και δεν παίζει την συνήθη άμυνά της. Αν πάντως πάει στον τελικό θα είναι φαβορί, ειδικά έχοντας πάρει και τον αέρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας!


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η βασίλισσα Ρεάλ Μαδρίτης του Γιάννη Μπουρούση αναζητά το πρώτο της τρόπαιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια ξηρασίας. Η Ρεάλ, που για πολλούς είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και σίγουρα παίζει το καλύτερο μπάσκετ χωρίς όμως να σημαίνει ότι το καλύτερο φέρνει και τίτλους. Πέρσι στο Λονδίνο από +17 στον τελικό με τον Ολυμπιακό έχασε και εύκολα μάλιστα, αλλά πείσμωσε και φέτος πήρε την ρεβάνς στα χιαστί με τους ερυθρόλευκους έστω και δύσκολα. Δείχνει έτοιμη για την κούπα που θέλει πάρα πολύ.
Εχει την καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη με μια τρομερή περιφέρεια με τους Ροντρίγκεζ, Γιουλ και… κερασάκι τον Ρούντι Φερνάντεζ. Μπορεί να έκανε μόλις δύο ήττες όλη την σεζόν μέχρι τις δύο από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν πείθει απόλυτα έχοντας και αδυναμίες. Δεν είναι δοκιμασμένη πολλές φορές με πίεση, δεν έχει κλασικό με πλάτη σέντερ και όταν δεν τρέξει και πάει σε σετ και σκληρό παιχνίδι με επαφές και πολλές φορές «κολλάει». Παρόλα αυτά είναι και σε αυτό το επίπεδο βελτιωμένη φέτος ενώ ο Λάσο στον πάγκο είναι άπειρος και έτσι η ομάδα παίζει περισσότερο με το ταλέντο και το ένστικτο και δεν διαβάζει το παιχνίδι. Μάλιστα πολλές φορές έχει μια αλαζονεία που είναι κακό στοιχείο. Εχει πάρει και τον αέρα της Μπαρτσελόνα, καθώς την κέρδισε με 74-67 πέρσι πάλι στον ημιτελικό στο Λονδίνο και είχε 3/3 φέτος σε Σούπερ Κόπα, Κόπα Ντελ Ρέιτ και στην Μαδρίτη στην λίγκα πριν χάσει εύκολα στην Βαρκελώνη το Σάββατο αλλά σε αδιάφορο παιχνίδι. Αν πάει στον τελικό, θα είναι το φαβορί για την κούπα.


ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Τεράστια ομάδα, τεράστια εμπειρία και βαριά φανέλα, αλλά η φθηνότερη ομάδα από όλες του φετινού Φάιναλ Φορ. Αλλά ποντάρει για την έκπληξη σε αρκετά πράγματα. Στην τρομερή της εμπειρία και βαριά φανέλα που λέγαμε, στον εξαιρετικό της προπονητή τον Ντέιβιντ Μπλατ (που λέγεται ότι έκλεισε ήδη στην ΤΣΣΚΑ!), στον φοβερό της κόσμο που θα είναι ξανά ο έκτος της παίκτης με το μισό γήπεδο γεμάτο από οπαδούς της αλλά και στην έλλειψη άγχους! Συνεπώς αρκετοί και σημαντικοί παράγοντες για να την υποτιμήσουμε, καθώς είναι άλλωστε και η μοναδική ομάδα που πήγε στο Μιλάνο χωρίς να έχει το πλεονέκτημα της έδρας μιας και απέκλεισε τους οικοδεσπότες και εύκολα!
Βεβαίως έχει και αδυναμίες. Στηρίζεται στο τρομερό της περιφερειακό αμερικάνικο δίδυμο με Χίκμαν και Ράις και δίπλα τους τον έμπειρο Σμιθ, έχει τον έλληνα Σχορτσιανίτη στο σέντερ και τον νέο Λάσμε τον τρομερό Τάιους και έμπειρους παίκτες με πολλά τρίποντα όπως ο Μπλου. Γενικά είναι μια ιδιόρρυθμη ομάδα με πολύ αμερικάνικο και θεαματικό μπάσκετ και έξυπνες άμυνες από τον Μπλατ και με διακυμάνσεις. Και με πρόβλημα στο σέντερ καθώς είναι τραυματίας ο βασικός Τζέιμς, ο Σόφο παίζει 15' μάξιμουμ και έχει έτσι κοντά, σοφτ -αλλά αποτελεσματικά- σχήματα με τον Τάιους. Είχε χάσει από την αντίπαλό της στον ημιτελικό ΤΣΣΚΑ με 35π στην Μόσχα (!) έχοντας όμως σημαντικές απουσίες. Πάει χωρίς άγχος στο Μιλάνο, αλλά σαν ρόστερ είναι αλήθεια ότι έχει ελλείψεις για τόσο υψηλό επίπεδο.


ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Η "αρκούδα" είναι και πάλι εδώ, αλλά θα δαγκώσει; Μεγάλο ερώτημα. Καθώς η ΤΣΣΚΑ είναι και φέτος πιστή στο ραντεβού της ούσα η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία των Φάιναλ Φορ της ευρωλίγκα. Πάει στο Μιλάνο με τα... φτερά κατεβασμένα και με πολλούς προβληματισμούς. Εκανε μια καλή βάση αποτελεσμάτων σεζόν αλλά είχε και άσχημες στιγμές . Και μεγάλες εμφανίσεις όπως η νίκη με 14π. με την Ρεάλ και το +35 με την Μακάμπι (!) αλλά και πολύ άσχημα ματς ακόμα και στην Μόσχα όπου νικούσε με την εμπειρία. Μιλάμε πάντως για μια πανάκριβη ομάδα με μπάτζετ κοντά στα 30-35εκ και με τον έμπειρο Μεσίνα στον πάγκο, αλλά που δεν πείθει όλη την σεζόν. Κόντρα στον Παναθηναϊκό, με πλεονέκτημα έδρας, δεινοπάθησε για να περάσει στα χιαστί με 3-2.
Πρόκειται για μια ομάδα μπερδεμένη και χωρίς ταυτότητα ίσως, καθώς ο Μεσίνα σκέφτεται και τη θητεία του στο ΝΒΑ και οι κλασικές αμυντικές ομάδες του ιταλού με το κατενάτσιο αποτελούν παρελθόν. Μπορεί να παίξει και σκληρή άμυνα, αλλά έχει παιξει και επιθετικό μπάσκετ και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίθεση μην ξεχνάμε! Και ο Μεσίνα στον πάγκο είναι μπερδεμένος ενώ και η ομάδα πάει στο Μιλάνο κάτω από μεγάλη πίεση. Αρχικά η ντιρεκτίβα της διοίκησης είναι ξεκάθαρη ότι αν δεν έρθει τίτλος το καλοκαίρι έρχεται σκούπα. Και η ομάδα με το σοκ του αποκλεισμού στο κύπελλο Ρωσίας, βίωσε στα τελευταία ματς πριν το Φάιναλ Φορ το 0-2 εντός έδρας (με διασυρμό στην 2η αναμέτρηση) από την Κούμπαν και με τον Μεσίνα να δηλώνει ότι ίσως δεν κάνει για αυτή την ομάδα! Βουίζει ο τόπος ότι ο Μεσίνα θα φύγει αν και μάλλον έχει φύγει ο ίδιος για τις ΗΠΑ και το ΝΒΑ! Είναι ικανή για όλα, όμως θα έχει και το άγχος και την πίεση από τις αποτυχίες με τον Ολυμπιακό σε Πόλη και Λονδίνο και ήδη την λένε λούζερ. Ομάδα με βαριά κορμιά στο σέντερ, αλλά χωρίς καθαρό πλέι μέικερ. Ο Τεόντοσιτς είναι ευχή και κατάρα, η ομάδα παίζει μία επίθεση και μία άμυνα, καλύτερος δημιουργός είναι ο Κριάπα των 2.04μ(!) και ο Μεσίνα μπερδεύεται συνέχεια στα σχήματα. Κλειδί όπως είδαμε και απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Ουίμς. Παράξενη ομάδα, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ